– Användarcentrerad design och förhållandet mellan användaren och tjänsten bör tänkas om när det gäller de sociala media, uppmanar Mikael Johnson i sin färska doktorsavhandling.
Användarcentrerad design blev en trend inom programvarudesignen på 1990-talet, när man skräddarsydde tjänster för företagens behov. I dagens sociala media är det viktigare än någonsin att inkludera användarna i designprocessen. Den designpraxis som skapats för företagsvärldens och arbetslivets krav når enligt Mikael Johnson inte längre den verklighet där nya tjänster används i sociala media.
Johnson har undersökt webbtjänsten Habbo Hotel, som under tio år har blivit populär världen över. Habbo är en social spelmiljö, där användarna kan skapa en egen virtuell figur, umgås och använda Habbo-hotellets tjänster tillsammans med andra användare.
Det finländska programvaruföretaget Sulake som skapat Habbo har enligt Johnson inte alltid följt etablerade processer för användarcentrerad design i sitt utvecklingsarbete. Företaget har ändå skapat en tjänst som används av miljontals människor varje månad.
– Systemutveckling av sociala media är visserligen projektartad, men tar avstamp i en kontinuerlig dialog med användarna. Den information om användarnas aktiviteter som fortlöpande samlas i tjänsten måste tas i beaktande, liksom tjänstens tidigare utvecklingscykler. Designprocessen begränsas inte till ett enskilt projekt, påminner Johnson.
Socialt avstånd mellan användare och utvecklare som designprincip
Det har skapats många standardiserade processmodeller för användarcentrerad design. Enligt Johnson passar de inte in när det gäller design av sociala media. Habbos framgångsrika systemutveckling har snarare styrts av ett föränderligt socialt avstånd mellan utvecklare och användare, är Johnsons tolkning i doktorsavhandlingen.
– Habbo designades ursprungligen för utvecklarnas och deras vänners egna bruk. Snart tog tonåringarna över spelet, och utvecklarna blev marginella användare.
När Habbo och Sulakes affärsverksamhet gradvis växte och blev globala, fick man inte längre den information om användarna som behövs för designen enbart genom att följa med hur tjänsten används. Det behövdes användarundersökningar, användartestning, paneler och fokusgrupper samt marknadsundersökningar. Nu får Sulake information om användarnas aktivitet via den data som fastnar i tjänstens logg.
– De sociala mediernas tjänster blir användarorienterade genom aktiviteten i tjänsten och genom att innehållet hela tiden förnyas och bearbetas. De spår som användarna lämnar i tjänsten är feedback som man bör utnyttja i designen.
På så sätt kan man även minska avståndet mellan användare och utvecklare.
– Det förs en långsam och finkänslig dialog mellan utvecklarna och användarna genom tjänstens egenskaper och teknik. Det är varken en ensam utvecklare eller en ensam användare som bestämmer designen, utan den föränderliga relationen mellan tjänsten och användaren.
Johnson betonar att det är en ständig utmaning att hantera avståndet mellan utvecklarna och användarna, eftersom både designorganisationerna och användarna ständigt förändras.
– I sociala media representeras användarnas aktiviteter väl av själva tjänsten. Utvecklarna måste hålla kontakten till dem.
Elektronisk doktorsavhandling (otalib.aalto.fi)
Mer information:
Mikael Johnson
mikael.johnson@aalto.fi
tfn +358 40 0127 232
Högskolan för teknikvetenskaper vid Aalto-universitetet
Forskningsinstitutet för informationsteknologi HIIT