Quantcast
Channel: Nyheter
Viewing all articles
Browse latest Browse all 256

Champagne ur finländskt trä i projektet ”Design meets cellulose”

$
0
0
Hur skulle en finländsk träprodukt kunna vara en lyxprodukt på världsmarknaden, på samma sätt som fransk champagne? Man funderade på frågan i projektet ”Design meets cellulose”, i vilket ett tema var att kläcka idéer för finländska träprodukter.

Projektet var ett sommarprojekt för tre studenter vid högskolan för kemiteknik och tre studenter vid högskolan för konst, design och arkitektur. Under sommaren visionerade de om vilka innovationer en förening av cellulosa och formgivning skulle kunna producera i framtiden.

Idéerna var djärva och kreativa.

"Luxury Cellulose Finland"

Studenterna utvecklade ett konkret varumärke för den finländska cellulosan – Luxury Cellulose Finland eller LCF. Det är en framtidsvision om marknadsföring av den finländska cellulosan ute i världen.

– Inom pappers- och cellulosaindustrin producerar man i det närmaste ansiktslösa bulkprodukter. Till exempel på ark av kopieringspapper skulle man kunna läsa att papperet har sitt ursprung i skogarna i Kajanaland, med ett inslag av känd nationalromantik, åskådliggör en av projektdeltagarna, den nyutexaminerade diplomingenjören Andreas Lindberg.

– Man borde ha förmåga att förse den finländska träindustrin med varumärken, då den har hamnat på efterkälken i konkurrensen. I projektet kläckte man idéer om hur man skulle kunna lyfta imagen och vad det lönar sig att satsa resurser på, konstaterar projektets koordinator Jaakko Paloheimo från institutionen för träförädlingsteknik.

Gamla kläder blir nya med 3D-skrivare

I projektet funderade man också över återanvändningen av träbaserade produkter. En idé med anknytning till 3D-utskrifter föddes – the Fiberizer.

– Det är en vision om en apparat som mal träbaserade fibrer till massa och skriver ut dem i ny form på en 3D-skrivare. I stället för att gamla kläder ska hamna på soptippen skulle man kunna göra utskrifter av nya kläder eller kanske möbler, säger Lindberg.

Ingenjörens och formgivarens världar förenas

Ett centralt tema i projektet "Design meets cellulose" var att fundera ut vilken typ av samarbete som skulle kunna bedrivas mellan högskolan för kemiteknik och högskolan för konst, design och arkitektur år 2020. Studenterna framställde prospektet CHEMARTS 2020, i vilket de lägger fram idéer om hur högskolorna skulle kunna förena sina styrkor och hur till exempel potentiella gemensamma kurser skulle utformas.

Enligt Jaakko Paloheimo finns det redan gemensamma teman i formgivarnas och ingenjörernas studier.

– Till exempel pratar både ingenjörer och formgivare om fibrer, ekologiska egenskaper och produkternas livscykel. Genom detta projekt vill vi inleda ett långsiktigt samarbete mellan högskolorna, berättar Paloheimo.

Andreas Lindberg berättar att han under sommaren har upptäckt hur olika arbets- och tänkesätt ingenjörer och formgivare har. Föreningen av två världar befriade kreativiteten.

– Hos mig själv upptäckte jag en mycket djupt rotad ingenjörsvärldsbild, men man måste befria sig från egna mentala fackinriktade arbetssätt.

Lisätietoja:

Jaakko Paloheimo
jaakko.paloheimo@aalto.fi 
tfn. 050 344 2386 

Broschyren om projektet: "ChemArts2020 by Design meets cellulose"  (pdf)

Videon om projektet kan ses på Aaltos Youtube:  "The World of Cellulose" (youtube.com)

I sommarprojektet ”Design meets cellulose” arbetade studenter inom träförädlingsteknik, textildesign och industriell formgivning: Marjaana Tanttu, Teresa Heiniö, Marianne Huotari, Kristiina Kellokoski, Andreas Lindberg och Kaushik Sriraman. För projektet svarade professorerna Pirjo Kääriäinen och Tapani Vuorinen. Projektkoordinator var Jaakko Paloheimo.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 256