I centrala Helsingfors, på grönområdet mellan Musikhuset och konstmuseet Kiasma, böljar ett hav av som består av hundratals luftballonger. På ballongerna har barnen tecknat musiken som de precis upplevt såsom de tycker att den ser ut.
En stund innan hade Musikhusets stora sal fyllts av andraklassare från Helsingfors skolor. Under ledning av orkestern Tapiola Sinfonietta fick barnen spela på instrument som de hade tillverkat av chipsrör, sugrör och filmburkar. Efter konserten instrueras av barnen av studeranden i konstfostran vid Aalto-universitetet i en utomhusworkshop, där det sociala konstverket ”Hur musiken ser ut” skapas.
Studerandena delar ut ballonger, tuschpennor och instruktioner till barnen. De uppmuntras att rita på ballongen med en tuschpenna hur man själv tyckte att musiken såg ut och hur det kändes efter konserten. De orange, röda och gula ballonger knyts i ändorna av plaströr och sticks ned i marken. Till sist blir barnen ombedda att ta ett steg tillbaka och fritt beundra verket.
Hur barnen tycker att musiken ser ut har på nästan alla ballongerna avbildats som ett ansikte. Nästan alla ansiktena är skrattande eller leende, men åtminstone en ballong har ett ansikte som är ledset. Barnet som tecknade det tyckte att det fick spela på sitt instrument en för kort stund.
Museipedagogik i stadsrummet
Konstworkshopen planerades och genomfördes under en kurs för studeranden i konstfostran vid Aalto-universitetet.
– Under kursen lär man sig kulturproduktion och projekthantering samt konstfostran i ett rum som inte har planerats för det. Här har man tillfälle att sätta sig in i en ny sorts museipedagogiskt tänkande, för nu används konstpedagogiken i stadsrummet, inte i ett museum eller en workshop inomhus, berättar kursens lärare Marika Tervahartiala, konstpedagog och doktorand inom konstfostran.
– Jag deltog i kursen eftersom jag är intresserad av stadskultur, och detta är ett intressant sätt att omforma stadsrummet. Det har varit en underbar upplevelse att arrangera workshopen, säger Saara Sillanmikko som studerar konstfostran femte året.
Enligt Marika Tervahartiala har även andraklassarna som deltog i workshopen fått en uppfattning om ett viktigt stadsrum alldeles i centrum av Helsingfors.
– Varje barn ritar sitt eget verk, men samtidigt länkas det till ett större rum och andra barnens verk. Även under konserten hade var och en sitt eget instrument, men ljudet från det var en del av en helhet – av musiken som spelades i salen.
Instrumenten som barnen tillverkade och spelade på – filmburksokarina, sugrörsoboe, chipsrörsbas och rarerare – designades av musiker Mikko Perkoila. Konserten som hölls 24.8. var urpremiär för Minna Leinonens musikverk Rarerare, som hon komponerat för barnens instrument. Evenemanget ingick i Helsingfors Festspels program.