Quantcast
Channel: Nyheter
Viewing all articles
Browse latest Browse all 256

Virtuell 3D-simulator möjliggör besök på havsbottnet hos vraket av Vrouw Maria

$
0
0
Forskare och studerande från medielaboratoriet vid högskolan för konst, design och arkitektur vid Aalto-universitetet har skapat en interaktiv 3D-simulering i realtid av vraket av Vrouw Maria. Simuleringen presenteras under sommaren på Finlands sjöhistoriska museums utställning ”Förlorade på havet - Vrouw Marias och S:t Mikaels historia”.

Med hjälp av simulatorn, som är lätt att använda, kan vem som helst besöka vraket på Östersjön botten. Simulatorn drar nytta av ett nytt slags rörelsebaserat användargränssnitt (gesture-based interface), där användaren själv styr med hjälp av att röra på händerna.

Besökaren kan välja mellan att följa en på förhand inspelad presentation av vraket eller att fritt navigera i ett virtuellt undervattenslandskap och undersöka valda delar av vraket. På skärmens nedre del finns infopunkter som ger besökaren extra information om vraket och platsen där det är beläget i form av text, bild, ljud och video.

Re-discovering Vrouw Maria -vraksimulatorn förverkligades under åren 2010–2011. Den är en fortsättning på arbetet som inleddes år 2009 inom Museiverkets projekt Vrouw Maria under vattnet.

Den är även en del av Aalto-universitetets Systems of Representation -forskningsgrupps undersökning av det digitala kulturarvet. Projektet leddes av professor Lily Diaz från Medielaboratoriet vid högskolan för konst, design och arkitektur.  I produktionsgruppen ingick ett flertal personer såväl från Medielaboratoriet som från projektet Vrouw Maria under vattnet.

– Ur forskningssynpunkt möjliggör förverkligandet av simulatorn att vi kan ta fram nya metoder och ny information i planeringen av bland annat 3D-ljudmiljön, interaktivt berättande och rörelsebaserat användargränssnitt, berättar Lily Diaz.

– En annan av målsättningarna för projektet är att möjliggöra besök på vraket, som befinner sig på ett skyddat område, samt öka kunskapen om kulturarvets och historiens existens och betydelse, fortsätter Diaz.

I informationssamhället används digiteknologi och ny media i allt högre grad för att dokumentera, bevara och till och med skapa nytt kulturarv, vilket är vad begreppet digitalt kulturarv syftar på (Digital Cultural Heritage). Trenden påverkas av såväl allmänhetens tilltagande intresse för kulturarvet som forskarnas ständiga aspiration att ta fram nya forskningsmetoder. I Finland har arbete av detta slag ändå inte gjorts i någon större utsträckning.

– Det digitala kulturarvet, liksom arv överlag, gäller inte enbart det förflutna utan även framtiden. Genom att dokumentera kulturarvet bygger vi upp det som vi efterlämnar till kommande generationer, understryker Diaz.

Vrouw Maria var ett holländskt handelsfartyg på 1700-talet. Det var på väg till S:t Petersburg lastat med målningar som inskaffats av Katarina den stora, men sjönk på finskt vatten. Syftet med utställningen Förlorade på havet är att ge en bild av handeln på Östersjön under upplysningen. Utställningen kan ses i Maritimcentret Vellamo i Kotka fram till den 2 december 2012.

Mer information:

Re-discovering Vrouw Maria -vraksimulatorn (sysrep.aalto.fi)

Maritimcentret Vellamo (merikeskusvellamo.fi)

Professor Lily Diaz
Aalto-universitetet högskola för konst, design och arkitektur
tfn 040 725 6925
lily.diaz@aalto.fi

Lektor Markku Reunanen
Aalto-universitetets högskola för konst, design och arkitektur
tfn 050 539 3321
markku.reunanen@aalto.fi

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 256