− Detta är ett rum som enkelt kan modifieras och där man utveckla och testa många idéer i praktiken, konstaterar Juha Kronqvist, forskare vid institutionen för medier, där han står bland kulisserna i sjukhuset byggt av kartong.
Tidigare har kartongsjukhuset varit formgivningsateljé för patienter och personal vid Tammerfors universitets centralsjukhus. Bland kartongväggarna funderade man till exempel på hur patienten kan få tankarna bort från sin sjukdom och olika sätt att minska sjukhusets passiverande inverkan.
Flyttbara väggar, föränderliga betydelser
I kartongsjukhuset finns flyttbara dörrkarmar, väggar och skärmar tillverkade efter måtten i ett riktigt sjukhus, och olika kartongstycken kan ges varierande betydelser. En vit papplåda kan beroende på situationen bli en TV-apparat eller en kaffeautomat.
− Patienterna var mycket motiverade att delta, eftersom de i vanliga fall inte blir hörda när sjukhus planeras. Att beakta patientperspektivet som en del av planeringsprocessen öppnade också ögonen på sjukhuspersonalen. Personalen och patienterna ser nämligen en sjukhuslokal på mycket olika sätt.
Inte bara uppräkning av krämpor
Enligt scenografistuderande Heini Kervinen, som var med och ritade kartongsjukhuset, efterfrågade patienterna lokaler som möjliggör mänsklig kontakt. Man föreslog bl.a. konstutställningar och att kartongsjukhuset borde vara mer hemlikt för att patienterna inte hela tiden ska behöva tänka på sin sjukdom.
Kronqvist påpekar att patienterna också gärna diskuterar annat än sina sjukdomar.
− I sjukhus går samtalen människorna emellan ofta ut på att man räknar upp sina krämpor. Men om patienterna träffar varandra i rum där det t.ex. finns statyer av clowner pratar de om statyerna och inte om sina sjukdomar.
Målet för planeringen var också att beakta patienternas aktivitet.
− Strukturerna i ett sjukhus förstärker vanligen dess passiverande effekter. Om en patient t.ex. tar sig en promenad utanför sitt rum uppstår det problem för personalen, eftersom sjukhus inte är planerade för att promenera i.
"Kiss and ride"
I kartongsjukhuset dryftade man också emotionellt intelligent kommunikation mellan patienterna och sjukhuspersonalen.
– Vi funderade på hur man kan förändra språket i sjukhuset, berättar Kronqvist och visar en bild av en skylt från en flygplats i Belgien med texten "Kiss and ride". Skylten finns på en plats där flygresenärer snabbt blir avsläppta av anhöriga eller vänner som skjutsat dem.
En uppmaning till att skynda på behöver inte vara brysk. Humor är tillåtet i språket och på skyltar även på sjukhus.
Kartongsjukhuset var ett samarbete mellan Birkalands sjukvårdsdistrikt och projektet TULE – Turvallista leikkaustoimintaa sujuvasti (Trygg och smidig operationsverksamhet), som genomfördes av institutionerna för media och filmkonst och finansierades av Sitra och Aalto Service Factory.
Text: Tea Kalska
Läs mer på projektets blogg:
designforhealthcare.blogspot.com
Närmare information: juha.kronqvist@aalto.fi